Hotel Bom bestaat 150 jaar!

Dit jaar bestaat ons hotel 150 jaar! Daarom hebben zijn wij het gemeente archief ingedoken
Lees hieronder de historie van ons prachtige hotel en restaurantIn Januari 1870 gaat Jan Bom met zijn vrouw Pieternella van der Klooster het toenmalige statige 17e eeuwse Regthuis waar vroeger “de witte leeuw” uithing, huren van de gemeente Haamstede voor een eerste periode van 7 jaar. Dit met de afspraak dat de gemeente de gelagkamer als vergaderzaal mocht blijven gebruiken voor raadsvergaderingen. Op de dag van 18 maart 1870 is de opening van Hotel Bom een feit.

In de begin periode verhuis het gemeente archief naar hotel Bom dat daar tot 1896 zal blijven.

Vanaf begin 1900 zagen ze bij Bom de eerste fietsen, motorfietsen, automobielen en in 1916 ook de stoomtram voorbij komen. De wielrijders uit Zierikzee trokken in het voorjaar naar de bloeiende bollenvelden in de Westhoek als iets Nieuws waarbij hotel Bom het punt was om koffie en thee te drinken.De toenmalige “regtkamer” de gemeentekamer kwam in 1904 buiten gebruik en verhuisde naar 3 panden verderop, waar in 1923 tot 1972 het nieuwe gemeentehuis zou komen, tegenwoordig Galerie “Het Oude Raadhuis”. Zo kon in 1904 Jan Bom het hele 17e eeuwse Regthuis kopen voor 6000 gulden. Als eigenaar begon hij kort daarna met vergroting en modernisering van het hotel want er werd spoedig een tweede verdieping op gebouwd ten behoeve van meer hotelkamers.

De toenmalige “regtkamer” de gemeentekamer kwam in 1904 buiten gebruik en verhuisde naar 3 panden verderop, waar in 1923 tot 1972 het nieuwe gemeentehuis zou komen, tegenwoordig Galerie “Het Oude Raadhuis”. Zo kon in 1904 Jan Bom het hele 17e eeuwse Regthuis kopen voor 6000 gulden. Als eigenaar begon hij kort daarna met vergroting en modernisering van het hotel want er werd spoedig een tweede verdieping op gebouwd ten behoeve van meer hotelkamers.Op zondagen maakte gemeentesecretaris W.G. Boot er gewoonte van om na de kerkdienst het “plakkebord” voor te lezen. Staande op de stoep deelde hij de laatste nieuwtjes mee, die dan “op ’t oekje bie Bom” verder werden besproken.

Jan Bom’s zoon, Cornelis, zou het bedrijf voortzetten maar overleed op 40 jarige leeftijd in februari 1920. De opvolging uit de familie werd een probleem waarna notaris J. Jespers uit Renesse en de Haamsteedse landbouwer W.G. Boot het hotel kochten. Dit verliep niet goed en in 1925 vonden ze Jaap Bom bereid, een in Leerdam wonend familielid, het hotel terug te kopen. Deze kocht in de jaren dertig het naastgelegen pand erbij dat als feestzaal “Tavenu” werd genoemd (Ter Algemeen Vermaak en Nuttige Uitspanning). Na de Tweede Wereldoorlog en tot 1966 maakte zoon Wim Bom als enthousiast cineast er ook een bioscoop van. Het hotel kwam tot bloei en maakte naam door de gezellige sfeer en goede keuken onder leiding van zijn vrouw Janna van der Weel. In 1954 werd er ook een tweede verdieping opgebouwd en de hoofdentree verhuisde naar de Noordstraat.Omdat er bij de drie kinderen uiteindelijk geen belangstelling was voor het hotelwezen, werd het in 1974 verkocht aan F. Teeuw die het twee jaar later overdeed aan het Haamsteedse echtpaar P. Evertse en L. Fischer. In 1983 werden K. de Vlieger en zijn echtgenote de exploitanten van Hotel Bom en in 2003 M. Meliefste en M. Rademaker die het hotel tot 2010 runden. Sinds 2010 is het in handen van de huidige eigenaar.